Summa sidvisningar

söndag 20 mars 2011

Underbart vacker dag.

Har druckit söndags-kaffe i Lustis.Utan att ha på värmen var det +20 där. Tar man sittdynorna inifrån så är det ok att sitta där nu.
 I bondepraktikan händer inte så mycket just nu dag för dag. Ska istället skriva lite smått och gått annat ur boken .
Som t.ex.:
  -"I mars månad skall man sig ofta tvätta och bada, och är gott att bruka söt dricka, som mjöd och annat sådant, men akta dig förr kall drick."
  -"Vädret är icke annat än ett damm eller rök,som av solens hetta drager sig upp av jorden.Och giver vart väder sitt namn efter den del av världen , som det kommer ifrån.Det första väder heter östanväder. Det kommer från solens uppgång. Det är hett och torrt och är gärna skönt och haver ett annat väder på var sida.
  Det på högra sidan heter sydost (vulturnus) Det på vänstra sidan ostnordost (curus orientatis). Det förer torra skyar, de äro sunda -dock sundare förmiddagen än eftermiddagen.De förmera sundheten i människan. De äro bättre än någre andre väder. Mitt emellan detta väder och det andra som efterföljer, är ett väder som heter sydost.
 Det andra väder heter sunnan (meridies auster). Det kommer ifrån middagen ,är varmt och vått. Det haver på högra sidan sydsydväst , som är ganska varmt.Det på den vänstra sidan sydsydost , och är medelmåttligt varmt. Dessa väder är alle varme och våte, meste parten osunda.Göra vår natur mycket ont,förtry de kommo från varma länder, i vilka äro många förgiftiga djur,varmed vädren förgiftas eller fördärvas.Därför ska man sky alle sunnanväder.Mittemellan detta väder och det tredje vädret är sydväst.
  Det tredje vädret kommer från solens nedergång och heter västanväder (curo occidentalis) Kallt och vått. Det haver på dess högra sida västsydväst. Är stormandes med regn.På dess vänstra sida västnordväst. Det  förer skur och klarhet. De äro alla tre sunda.Och på eftermiddagen sundare än förmiddagen.De göra vår lekamen mycket gott,styrka folket.Mitt emellan detta väder och det fjärde vädret är nordväst.
  Det fjärde vädret heter nordanväder(aquilo). Det kommer från den stad , som solen är om midnattstid. Det är kallt, giver snö. Har på sin högra sida nordväst.Det förer snö och hagel. På dess vänstra sida nordnordost, kall och torr. De äro alle sunda ,styrka och bekröfta . Stilla hosta,giva lust att äta , äro fruktsamma för både man och kvinna- synnerligen om de kunde blåsa uti deras kamrar.
  Dessa väder äro kallare än andre."

 Det var om våra olika väder. Lite ålderdomligt språk men inte mindre intressant för det!
Vi hörs!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar