Summa sidvisningar

tisdag 21 juni 2011

Sommarsolståndet

  I dag, 21.6, är det sommarsolståndet.  Regnar det i dag blir det långvarigt. Tillsvidare regnar det inte här. Men det är som gubbar och gummor sade förr : 'räine staar uvi skallan'.(regnet står över huvudet). Hoppas det orkar hålla sig!
  Som vädret är 4 dagar före den 21.6 (17.6 -20.6) och 4 dagar efter 21.6 (22.6 -25.6) , så blir det fram tills den 29.9. I ärlighetens namn måste jag säga: då vill jag inte längre vara med! Så vi bestämmer väl det, att det stämmer inte!!! Vi vill helt enkelt inte att det ska stämma! Så det så!
  Det står vidare i kalendern om den 23.6 att *regn som faller idag fortsätter i 40 dagar + en våt höst*
Det där har jag en annan variation på. Det är enligt Toch-Ivar. Och han skrev upp vädret alla dagar från tidigt 1900-tal fram sin död i slutet på 1980-talet.
  Ivar sade: "Om det regnar midsommardagen, 24 juni, regnar det hela sommaren och hela hösten så att diken står fulla."
  Och det har jag många bevis på att det är sant! Bl.a 1974 var det så. Och det har varit sedan också men har inte antecknat åren så jag räkna upp dem. Men där i mitten på 1980 var det väl ett år också bl.a.
  Så ge akt på om det regnar den 24.6
  Att det sägs midsommardagen,24.6 , kommer från att det alltid var midsommardagen den 24.6 förr.Johannes Döparens Dag.
  En historia om en midsommar-gudstjänst i Övermarks kyrka någon gång på 1950-talet.
 Det var mycket folk i kyrkan. Konfirmation, nattvardsgång och högtidligt. Dåvarande prästen  höll predikan. Prästen sade bl.a. "Denna vackra Midsommardag......."  Inget fel i de orden, bara det, att regnet stod som spön i backen och åskan larmade så gummorna bad extra böner i kyrkbänken.
  Så kan det gå om prästen skriver sin predikan en vacker dag före den ska hållas och glömmer att korrigera enligt  verkligheten.
Tammerfors Domkyrka

Blomrabatt vid Tammerfors Domkyrka

Blommor vid Särkänniemi utsiktstornet.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar