Summa sidvisningar

lördag 30 april 2011

Glada Vappen !

Varför 'Vappen' ? ! Det är ju finska det! Vi borde använda ' Valborg' vi!
   När jag var barn och landsbygden var landsbygden med jordbruk på traditionellt vis och allt vad där tillhörer, firades inte 1:a maj, bara i städerna. Där arbetarna bodde och arbetade. De var väl 'röda' i böndernas ögon. Det var och är ju arbetarnas lediga dag.
  Jag är inte så värst politiskt intresserad. Men röd är jag inte! Inte heller hör jag till det 'nya' partiet! De må sköta sig själva inom politiken, utan min inblandning.
  Vi satte vanligtvis upp sättpotatisen på 1:a maj. d.v.s tog fram potatis till förgroning i dagsljus.
  Vi satt i källargropen under köksgolvet , i halvdunklet, och plockade bort groddar som var långa så att nya ska växa ut. De gamla kunde vara halvmetern långa och blekvita med lite lila skiftningar. De var ' vatten- groddar' som var svaga och nya knubbiga och kraftiga skulle växa ut och sedan bilda planta, blom och nya färskpotatisar.
  Ibland om potatisarna var stora skulle de skäras /delas i ett par -tre bitar. De delades med vass kniv på längden av potatisen. Man måste se till att minst en grodd blev på varje del, Den skulle bilda planta.  På så vis räckte sätt-potatisen längre  - mera löpmetrar, och mera plantor och större skörd!
visste folk vad de åt nu bara tror folk att de vet vad de äter ;)

Kan tillägga att det är kallt i dag/kväll. Inte är man frivilligt ute i sommarblåsan i kväll! +1,8 grader .Klart väder är det också. Men i morse regnade det!
  Regnar det i natt kan det vara borgen för arrendet. Alltså skörden blir så bra att det täcker arrendet åtminstone.

Imorgon har maj sett den första gryningen. Hoppas på varmare väder nu. Men,
april varm, maj kall
fyller bondens lador all

  
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar